Profeten Habakkuks bog – en videnskabelig kommentar til teksten. Андрей Тихомиров

Читать онлайн.

Название Profeten Habakkuks bog – en videnskabelig kommentar til teksten
Автор произведения Андрей Тихомиров
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2023
isbn



Скачать книгу

rer er angivet i parentes efter hvert vers.

      Kapitel 1

      1 Et profetisk syn, som profeten Habakkuk så. (Forslaget om "interesserede" personer til Avvakum er højst sandsynligt en senere indsættelse. Dateringen af hans profetier er ret vilkårlig).

      2 Hvor længe, Herre, vil jeg råbe, og du vil ikke høre, vil jeg råbe til dig om vold, og du vil ikke frelse? (Nogle fortolkere af Bibelen mener, at Habakkuk ligesom Nahum var en falsk profet, der i stedet for at profetere om den kommende fare prædikede Babylons nært forestående ødelæggelse, da Guds retfærdighed ikke er i overensstemmelse med de skurkekaldæeres magt over "retfærdige" Judæa).

      3 Hvorfor tillader du mig at se ondskab og se på katastrofer? Predation og vold er foran mig, og fjendskab stiger, og striden stiger. (Overalt splid og vold).

      4 Derfor har loven mistet sin kraft, og der er ingen retfærdig dom: siden den ugudelige overvinder den retfærdige, så sker der en fordrejet dom. (Dom er uretfærdig).

      5 Se iblandt Hedningerne og se efter, og du skal blive meget forbløffet; thi jeg vil gøre sådan noget i dine dage, at du ikke ville tro, hvis det blev dig fortalt. ("Udsender" Jahve, det vil sige en jødisk præst).

      6 For se, jeg vil oprejse kaldæerne, et grusomt og uhæmmet folk, som går rundt på jordens breddegrader for at tage landsbyer i besiddelse, som ikke tilhører dem. (Gud truer med at rejse kaldæerne, det vil sige babylonierne, mod de skyldige).

      7 Forfærdelig og formidabel er han; fra ham selv kommer hans dom og hans magt. (Babylonierne er farlige rivaler.)

      8 Hans Heste er hurtigere end Leoparderne og hurtigere end Aftenulvene; hans kavaleri galopperer i forskellige retninger; hans ryttere kommer langvejs fra, de flyver som en ørn, der styrter mod sit bytte. (Babylonierne er farlige rivaler.)

      9 Det hele går til røveri; vender ansigtet fremad, tager han fangerne som sand. (Babylonerne er røvere).

      10 Og han håner konger, og fyrster tjene ham til latter; han ler ad hver fæstning: han vil udøse en belejringsvold og indtage den. (Babylonierne er dygtige krigere.)

      11 Da er hans Aand opblæst, og han gaar og raser; hans styrke er hans gud. (Babyloniernes magt ligger i deres gud Marduk).

      12 Men er du ikke af gammel tid, Herren min Gud, min Hellige? vi dør ikke! Du, Herre, tillod ham kun at dømme. Min sten! til straf. Du udnævnte ham. (Profeten tror stadig, at Jahve ikke vil tillade det "udvalgte" folks endelige død).

      13 Det tilkommer ikke dine rene Øjne at se på onde Gerninger, og du kan ikke se på Undertrykkelse; hvorfor ser du på skurkene og forbliver tavs, når den ugudelige sluger den, der er mere retfærdig end ham, ("Profeten skildrer situationen, som om han angiver årene for Nebukadnezar II's regeringstid i Babylon – højtidens tid af Babyloniens magt.Og klager over intern uro og lovløshed i landet kan måske tjene som bevis på, at profeten på det tidspunkt var i sit hjemland.Denne del af profetien henviser højst sandsynligt til kong Joachims regeringstid. , det vil sige kort før det første fangenskab i 597. Det er bemærkelsesværdigt, at Habakkuk, som om han gentager Jeremias , henvender sig til Jahve med det samme frygtsomme spørgsmål om Guds uforståelige, uretfærdige holdning til mennesker").

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

/9j/4AAQSkZJRgABAQEASABIAAD/2wBDAAgGBgcGBQgHBwcJCQgKDBQNDAsLDBkSEw8UHRofHh0aHBwgJC4nICIsIxwcKDcpLDAxNDQ0Hyc5PTgyPC4zNDL/2wBDAQkJCQwLDBgNDRgyIRwhMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjIyMjL/wgARCAhhBdwDASIAAhEBAxEB/8QAGwAAAgMBAQEAAAAAAAAAAAAAAgMAAQQFBgf/xAAaAQADAQEBAQAAAAAAAAAAAAAAAQ