Стуліть пельку своїй мавпі. Дэнни Грегори

Читать онлайн.
Название Стуліть пельку своїй мавпі
Автор произведения Дэнни Грегори
Жанр Самосовершенствование
Серия #PROMe
Издательство Самосовершенствование
Год выпуска 0
isbn 978-617-09-5837-2



Скачать книгу

просто не знайшов у книгарні того, що було мені потрібно, а саме книжки про створіння, що живе в моїй голові.

      Від самого свого дитинства я чув тоненький голосочок, який безперестанно обговорював усе, що я робив: коментував мої рішення, розповідав, що про мене думають інші, попереджав, які жахіття можуть спіткати мене, якщо я зроблю те чи те, говорив, говорив, говорив, геть не змовкаючи!..

      Та хоч і було зрозуміло, що цей голос живе в моїй голові, я знав, що він – це насправді не я. Він був не схожим на мене. Він нічим мені не допомагав. Обмежував мене. Лякав. Не давав заснути всю ніч. Якщо цей голос і був мною, то принаймні не тим мною, яким мені хотілося бути.

      Урешті-решт я почав шукати спосіб спекатися цього голосу. Або ж принаймні менше його слухати. Навіть якщо я не міг вимкнути його раз і назавжди, мені просто хотілося, щоб він не втручався в моє життя, не заважав мені. З часом цей голос почав менше мене непокоїти щодо певних речей – і натомість почав надокучати стосовно інших. Якщо раніше він дражнив мене через мої прищі, то згодом почав сміятися з моїх зморшок, ну і так далі. Я зрозумів, що вичікувати – не найкращий у цьому випадку варіант. Натомість мені потрібно було перехитрити його.

      Озирнувшись довкола, я усвідомив, що всі знайомі мені творчі люди стикалися з тією самою проблемою. Власне кажучи, з тією самою проблемою стикалися мало не всі люди, не обділені розумом. А якщо такий голос сидить у кожній голові, і втім ці голови все ще примудряються робити щось надзвичайне, як-от винаходити iPhone, вивчати італійську мову чи виставляти свої роботи в музеї Ґуґенгайма1, значить, з ним можна боротися – і перемогти. Багатьом це таки виявилося до снаги.

      Я багато думав, багато читав, багато говорив зі спеціалістами, і нарешті мені вдалося зрозуміти цей голос. Удалося збагнути, чого йому треба. А ще мені вдалося навчитися уникати його впливу… Ну, принаймні в більшості випадків.

      А тепер мені треба зробити важливе зізнання. Саме зараз, на початку цієї книжки, коли ви все ще можете знайти чек і повернути її до книгарні, я зізнаюся, що час від часу й досі відчуваю вплив цього голосу. Навіть коли я писав книжку, яку ви зараз тримаєте в руках, цей голос утручався, вічно вставляв свої п’ять копійок, відволікав мене і кілька разів мало не завадив усій справі. Однак попри все це, приділивши дослідженню питання стільки часу, тепер я знаю, як не піддатися впливу цього могутнього голосу та навести лад у власному житті. І я готовий поділитися з вами всім тим, що знаю сам.

      Разом ми зможемо вивести на чисту воду це осоружне бісеня і зрозуміємо, як воно може впливати на вас. Водночас я розкажу вам про мою власну боротьбу зі своїм внутрішнім критиком – а також наведу приклади багатьох, дуже багатьох людей, що ділилися зі мною досвідом своєї боротьби.

      Так зрештою ми зможемо дійти рішення – розробити стратегію, що не лише змусить замовкнути голос у вашій голові, але й допоможе вам створити багато прекрасних речей, утілити в життя свої прагнення і, урешті-решт, змінити світ на краще.

      Голос у вашій голові – не злий; але він творить зло.

      Він могутній – але не всемогутній.

      І сьогодні, більше, ніж будь-коли, нашому розумному біологічному видові варто докласти всіх зусиль, щоб не дати цьому голосу перешкодити нам у вирішенні численних проблем, що постають перед сучасним світом. Сподіваюсь, після того, як ми завершимо, ви визнаєте, що подані в цій книжці ідеї та методи були доволі корисними. Якщо ж ні, то маю надію, що ви напишете власну книжку й підкажете мені, де можна купити примірник.

      ПССССССС!

      Ось ви де. Думаєте зараз про щось своє.

      Можливо, дивитесь у вікно, мріючи про власне майбутнє.

      Або ж прогулюєтеся між полиць у книгарні, сподіваючись знайти натхнення, щоб почати нове життя.

      Можливо, ви щойно поговорили по телефону з давнім шкільним другом і дізналися, що він покинув роботу й відкрив власний бізнес.

      Або вам щойно доручили на роботі новий проєкт, і ви сидите, утупившись у порожній екран свого компютера.

      Можна навіть припустити, що зараз третя година ранку, а ви просто лежите, утупившись у стелю, бо сон не береться.

      Уся ваша увага зараз зосереджується десь глибоко всерединіу самісінькому центрі вашої черепної коробки. Саме там починає звучати якийсь тоненький голосочок і тихенько нашіптувати вамтак, щоб ніхто не почув:

      Цей голос постійно каже вам, що те, що ви робитеабо ж хочете зробитиабо ж іще навіть не хочете, але можете захотіти,жахлива ідея, яка цілковито зруйнує ваше життя. Він розповідає вам про жахливі наслідки, що можуть вас спіткати. Змальовує те, як далі розгортатиметьсячи не розгортатиметьсяваше життя, якщо ви зважитеся на той чи інший крок. Цей голос намагається стурбувати, налякати, спинити вас.

      Цей голос змушує вас сумніватися в собі. Замість ухвалювати власні рішення, ви починаєте



<p>1</p>

Один із найвідоміших музеїв сучасного мистецтва, створений зусиллями мецената та колекціонера Соломона Ґуґенгайма. Має одне з найбільших зібрань творів сучасного мистецтва у світі. Музей розташований у Нью-Йорку. На сьогодні має філії в Іспанії (Більбао) та Італії (Венеція). Іще одна філія наразі споруджується в Абу-Дабі (ОАЕ).– Тут і далі прим. пер.