Марія Кюрі. Юлия Потерянко

Читать онлайн.
Название Марія Кюрі
Автор произведения Юлия Потерянко
Жанр Биографии и Мемуары
Серия Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей
Издательство Биографии и Мемуары
Год выпуска 2018
isbn 978-617-7453-56-6



Скачать книгу

долала непростий шлях та втілила свою мрію.

      Пам’ятайте: батьківське читання – один із найбільш емоційних та пам’ятних моментів для дітей. Коли ви читаєте дитині – вона відчуває ваші турботу й любов.

      Любіть своїх дітей! Говоріть їм про це! Вони дуже цього потребують…

Серія «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей»

      Мудрість багатьох поколінь доводить, що найголовніше завдання батьків – допомогти дитині піднятися на її власну гору, реалізувати її особисте життєве завдання. Книжкова серія «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» допоможе дитині підкорити будь-які вершини.

      Видано чимало біографій про життя відомих людей. Але наші історії особливі тим, що написані «мовою дитини» та відповідають потребам сучасного покоління.

      Кожен із батьків мріє виростити свою дитину щасливою й успішною. Освіта посідає в цьому процесі чи не найважливіше місце. Проте варто пам’ятати, що дитині дуже важливо отримувати позитивні емоції в процесі навчання. Саме тоді вона по-справжньому захопиться знаннями і зможе вивчити необхідне.

      Зазвичай дітям не надто подобається вчитися, щось зубрити. Вони люблять поринати у світ пригод із новими героями, співпереживати їм, учитися разом із ними й долати перешкоди. То запросіть ваших дітей у таку пригоду!

      Книжки серії «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» – це найкращий спосіб познайомитися з наукою, історією, досягненнями людства та світовими відкриттями. На прикладі великих особистостей та відомих вчених ці книжки дають зрозуміти, що визначний успіх не приходить сам по собі, він підвладний лише тим, хто багато та плідно працює. Не варто кожну невдачу розцінювати як провал, адже будь-яка невдала спроба – це ще один крок, який наближає до мрії.

      У дорослому віці ми приймаємо обставини такими, якими вони є. Частіше змінюємо ставлення до ситуації. Та не всі здатні змінити себе або саму ситуацію. Унікальні книги-біографії допоможуть дитині зростати впевненим лідером із власною думкою і поглядами на світ. А батьків надихнуть на нові ідеї, досягнення та втілення цілей. І головне – допоможуть бути для своєї дитини найкращим батьком чи матір’ю.

      У кінці кожного розділу є вправи-запитання. Вони допоможуть запам’ятати все головне й цікаве. А також наштовхнуть на роздуми, як стати першим у своїй справі, так як це зробили Коко Шанель, Стів Джобс, Альберт Ейнштейн, Блез Паскаль, Нікола Тесла, Маргарет Тетчер.

      Крім того, книжки серії «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» надихають проводити вільний час разом із усією родиною. Адже спільне читання дає змогу щиро говорити з дитиною про важливе, зміцнює стосунки із нею і додає любові до книг. Читайте та надихайтеся!

      Вступ

      Всі ми живемо, керуючись певними правилами і законами. Вони є основою нашого світу, допомагають не втратити контроль у складних ситуаціях. Але рано чи пізно постає людина, яка мислить і діє сміливіше, виходить за межі цих законів і правил. І часто ця особистість своїми вчинками змінює світ на краще – відкриває в ньому нові можливості.

      Героїня цієї книжки, польська та французька вчена Марія Склодовська-Кюрі, була однією з таких людей. За часів, коли вважалося, що науку здатні творити самі лише чоловіки, вона власним прикладом довела, що дівчата можуть не просто отримувати шкільну освіту. Дівчата можуть набагато більше: здійснювати величезні відкриття, змушувати їх слугувати на благо людства і нічого не вимагати натомість. Свою роботу Марія в одному з листів порівнювала з працею гусениці шовкопряда, яка тільки тоді перетвориться на метелика, коли буде завзято робити свою справу незалежно від обставин, у яких вона з’явилася на світ.

      То давайте ж дізнаємося, якою була історія найвідомішої в світі жінки-вченого!

      Розділ перший. В якому у сім’ї Склодовських з’являється на світ незвичайна дівчинка Марія

      Як бачимо, нікому з нас життя легко не дається. Отже, потрібно виявляти наполегливість, а головне – впевненість у собі.

(Марія Кюрі про сенс життя)

      На берегах річки Вісли розташувалося місто Варшава – столиця країни Польщі. Мешканці Варшави безмежно закохані у своє місто і його історію. Після бомбардувань Другої світової війни, які знищили дуже багато історичних будівель, жителі відбудували його заново точно таким, яким воно було за старих часів. Є тут і королівський палац, і президентський, і музеї (до них ми повернемося пізніше), і ратуша з високою вежею. А на ринковій площі стоїть статуя символа міста – русалки на ім’я Сава. В руках її щит і меч, а на голові – шолом. Саме в одному з небагатьох кварталів цього прекрасного міста 7 листопада 1867 року народилася дівчинка, про яку ви прочитаєте в цій книжці. Її доля була дивовижною, а внесок, який вона зробила в науку, – просто величезним.

      Крихітці при народженні дали дуже красиве ім’я – Марія-Саломея. Її тато, Владислав Склодовський, був шкільним учителем і субінспектором в гімназії – чиновником, який допомагав стежити за порядком і оцінками учнів, а мама, Броніслава Склодовська, колись утримувала