MREADZ.COM. Чтение онлайн электронных книги.

Шадоус Фол-Саймън Грийн.

Шадоус Фол-Саймън Грийн. Электронная библиотека, книги всех жанров

Реклама:

      Саймън Грийн

      Шадоус Фол

      Героите на книгата

      ЛЕНАРД АШ: завърнал се от света на мъртвите

      РИЯ ФРЕЙЗИЪР: кмет на Шадоус Фол1, политик

      РИЧАРД ЕРИКСОН: шериф на Шадоус Фол; дипломатичността не му е присъща

      СУЗАН ДЮБОА: приятел в нужда

      ДЖЕЙМС ХАРТ: завърнал се в Шадоус Фол след двадесет и пет годишно отсъствие

      ДОКТОР НАТАНИЕЛ МИРИН: търси отговори за живота и смъртта

      ШОН МОРИСЪН: в предишни времена велик рокаджия

      ЛЕСТЪР ГОЛД: Тайнственият отмъстител2

      МАДЕЛИН КРЕШ: пънкарка с татуировка „МРАЗЯ“ по кокалчетата на двете ръце

      ВРЕМЕТО3: достолепен старец, символ на сезоните и на годините. Безсмъртен в известен смисъл

      ОТЕЦ ИГНАТИЙ КАЛАХАН: изключително набожен човек

      ДЕРЕК И КЛАЙВ МАНДЕРВИЛ: служители на гробището, гробари

      БРУИН БЕЪР4: любимият герой и приятел на всяко дете

      СИЙ ГОУТ5: приятел на Бруин, ничий любим герой

      ОБЕРОН: крал на елфите и феите

      ТИТАНИЯ: кралица на елфите и феите

      ПЪК6: единственият несъвършен елф

      ПОЛИ КЪЗИНС: не е с всичкия си

      УИЛЯМ РОЙС: върховен главнокомандващ на Воините на Кръста

      ПИТЪР КОЛДЪР: воин, видял светлината

      ДЖАК ФЕЧ: плашило

      Съществува град, където мечтите отиват, за да умрат. Място, където кошмарите свършват, а надеждата намира покой. Където всички истории стигат до своя край, всички дирения приключват и всяка изгубена душа най-после намира пътя си към дома. Винаги е имало такива места, разпръснати навсякъде из тъмните кътчета на света, но с годините, с напредъка на науката и залеза на вълшебствата, много чудеса напуснаха света, а потайните кътчета станаха рядкост. Сега съществува единствено малкото градче Шадоус Фол, закътано Бог знае къде и незабелязано от днешния свят. Малко пътища водят натам, а още по-малко водят навън. Няма да намерите Шадоус Фол на никоя карта, но той е там и ви очаква в случай, че ви е много необходим.

      В него може да откриете всевъзможни неща. Има врати, които могат да ви отведат навсякъде — към земи, които вече не съществуват, и светове, които някой ден могат да се появят. Странни хора и още по-странни създания бродят из ширналите се улици редом с всички онези, които някога сте познавали или пък сте се надявали никога повече да не се наложи да срещнете. В това отдалечено градче майки и бащи могат да намерят изгубените си деца, а порасналите деца могат отново да открият своите родители, да поправят стореното от грубите думи и гневно мълчание, да излекуват старите незабравени рани. В Шадоус Фол може да намерите възмездие или да получите прошка, да откриете стари приятели или врагове от детството, любов и надежда или пък втори шанс. Такова място е то.

      Но най-вече е градче, където хората отиват, за да умрат. Хора и други твари. Шадоус Фол е гробище за свръхестественото, където хора, създания, идеи и истории отиват да умрат, щом никой вече не вярва в тях. Онова, в което вярват достатъчно силно, има някакво присъствие, някакъв живот, който продължава дори когато вярата вече си е отишла. За такива неща няма място в реалния свят. Затова те тръгват, минават сред сенките на града и по задните улички, които никой вече не използва, докато най-после пристигнат в Шадоус Фол. Там пристъпват през Вратата към вечността и светът завинаги забравя за тях. Или пък могат да си останат в Шадоус Фол, да станат реални, да остареят и да умрат от естествена смърт.

      Поне такава е идеята. Реалността, както обикновено, е много по-сложна.

      1.

      Карнавал

      Отново е времето на Карнавала в Шадоус Фол. Време за празненства, пирове, паради и панаири, вълшебници, костюми и чудеса. В края на града по целия Лампкин Хил се бяха появили палатки и сергии — сякаш по чудо изникнали за една нощ като гъби, от които те спохождат неспокойни сънища, щом ги изядеш. Свиреха оркестри, двойки танцуваха, децата тичаха и крещяха сред веселите тълпи, толкова преизпълнени с щастие и възбуда, че им се струваше, че всеки миг ще експлодират и ще обсипят всички хора с див възторг и жизнерадост.

      Беше ранна вечер в средата на ноември, сумрачното небе бе достатъчно притъмняло, за да се откроят светещите хартиени фенери и припламващите от време на време фойерверки. Свеж ветрец развяваше знамена, флагчета и дамски рокли, разнасяше мирис на барбекю и печени кестени из прохладния нощен въздух, в който се долавяше острия мраз на приближаващата зима. Различни мелодии се подемаха и замираха, никога в дисхармония, неизменно в съзвучие.


1

Shadows Fall — от shadow (англ.) — сянка, и fall (англ.) — падам, спускам се. (Всички бележки под линия са на преводача.)

2

Тайнственият отмъстител — герой от комикс (издаван от септември 1939 г. до септември 1942 г.), съчетаващ елементи от доктор Савидж и Сянката; далеч не с тяхната популярност.

3

Времето — божество, представяно като облечен в мантия старец с бяла брада. В едната си ръка държи коса, а в другата — пясъчен часовник или друг уред за отмерване на времето. Този образ се свързва с Кронос — богът на времето в гръцката митология.

4

Бруин Беър и Сий Гоут — герои от детска приказка. Bruin — остаряла дума за мечка; Bear (англ.) — мечка; Goat (англ.) — козел

5

Sea Goat — асоциира се с Козирог и бог Пан.

6

Пък — дух пакостник с магически способности, освен пакости върши и добри дела.

Яндекс.Метрика