Intoarcerea Nosferatului. Alessandro Norsa

Читать онлайн.



Скачать книгу

      

      Alessandro Norsa

      

      

      

      

      ÃŽNTOARCEREA NOSFERATULUI

      CǍLǍTORIE ÎN REGATUL VAMPIRILOR

      

      

      

      

      ÃŽntreprinsǎ de domnul Alexandru Norsa

       însoÅ£it in acele locuri de lǎudabili informatori

      

      

      

      

      Traducere de Mihaela Popuşoi

      

      

      

      

      Tektime, 2017

      Å¢in să exprim profundele mele mulțumiri pentru amabilele colaborări:

      Prof. Rudolf M. Dinu, Director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică - Venezia;

       Dr Mihai Stan, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică - Venezia; Prof. Tudor Sălăgean, Director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei - Cluj-Napoca (România); Prof. Ion Toşa, Istoric, Muzeul Etnografic al Transilvanei - Cluj-Napoca (România); Prof. Alberto Borghini, Director al Centrului de Documentare a Tradiției Orale Piazza al Serchio (CTDO), profesor la Catedra de antropologie culturală, Universitatea Politehnică - Torino, implicat în construirea unei arhive folclorice naÅ£ionale; ConsultanÅ£ilor şiinÅ£ifici din România: Mocan Lena Zamfira (Zalau - Salaj), Florea Cosmi (Runcu Salvei) şi Pivasu Lucia (Braşov).

      Å¢in să le mulÅ£umesc în mod special prietenilor mei: Aldo Ridolfi care, cu multă chibzuinţă şi cu o inestimabilă meticulozitate m-a ajutat la revizuirea textului, Gigi Speri pentru a sa măiestrie şi abilitate grafică cu care a dat formă acestei cărÅ£i şi Simona Strugar, colaboratoare nepreÅ£uită, către care se îndreaptă toată recunoştinÅ£a mea pentru traducerile textelor româneşti, pentru că mi-a dat posibilitatea să cunosc, să apreciez şi să pătrund în profundul culturii tărâmului său natal şi nu în ultimul rând pentru valoroasele sugestii în ceea ce priveşte interpretarea miturilor din Transilvania.

       Drepturile rezervate:

      Titul original al lucrärii: Alessandro Norsa: Il ritorno del non morto. Viaggio nel Regno dei Vampiri. Liberamente editor: martie 2017 ©.

      EdiÅ£ia românǎ: Intorcerea Nosferatului, Cälätorie în regatul vampirilor: Liberamente editor Martie 2017 ©.

      Traducere de Mihaela Popuşoi.

      https://www.facebook.com/Il-ritorno-del-non-morto-218253505241025/

      e-mail: [email protected]

      All rights reserved. No part of this publication may be reproduced in any form, including by any mechanical or electronic system, without the written permission of the editor, except for brief passages taken for the purposes of review.

      PREFAŢǍ

      Această mică dar bogată şi interesantă lucrare a lui Alessandro Norsa este dedicată vampirismului şi a tot ce „gravitează în jurul săuË® şi se bazează de asemenea pe câteva interviuri culese de Autor însuşi în România.

       La decesul unui membru al familiei, oglinzile din casă se acoperă. În caz contrar, sufletul mortului se reflectă în oglindă şi ramâne captiv între zidurile casei,

      ne spune bunica Florea. Lena, o tânără dintr-un alt sat din România, ne-a povestit:

       (…) se acoperă oglinzile şi orice suprafaţă reflectantă pentru a evita ca sufletul său, adică a răposatului, să ramână prins în casă.

      Dincolo de o explicaÅ£ie eufemistică (cum că sufletul mortului ar ramâne „captivË® între zidurile casei), ne aflăm în faÅ£a – mi se pare legitim să presupun asta – unei acÅ£iuni de “expulzareË® a mortului din spaÅ£iul domestic. BineînÅ£eles, ne confruntăm aici cu tematica imaginii reflectate.

       Într-un spirit „analogË®, foarte relevante sunt şi relatările Luciei, o femeie în jur a 54 de ani din zona Braşovului care, printre altele, ne relatează:

      Dacă la miezul nopÅ£ii, adică la douăsprezece noaptea, … nu mai ştiu în ce perioadă a anului…, stingi luminile, te uiÅ£i în oglindă şi vezi un strigoi, înseamnă că mortul a fost nemulÅ£umit în timpul vieÅ£ii.Deci, când moare cineva, acoperi oglinda pentru ca mortul să nu se reflecteze în ea… căci, dacă s-ar reflecta, ar fi strigoiul…

      Iar mai apoi adaugă:

       (…) Strigoiul ar fi spiritul mortului care a fost nemulÅ£umit în viaţă … iar mortul care a fost nemulÅ£umit în timpul vieÅ£ii aduce multe rele…

      Precedent:

       Când moare cineva, soÅ£ul, fratele, sora, sau cineva din familie… un copil… se acoperă oglinzile cu o pânză neagră, se aprind lumânări… oglinzile se acoperă deoarece se zice că aduc ghinion… dacă nu acoperi oglinzile, mortul se reflectă în ele… spiritul rămâne în casă timp de trei zile… apoi iese şi bântuie prin jurul casei timp de 40 de zile, iar după 40 de zile dispare… se duce în lumea lui…

      Se pare că, dacă nu se acoperă oglinzile, mortul care a fost nemulÅ£umit în viaţă se va reflecta în ele şi va rămâne în casă ca strigoi – ca o reflexie-strigoi – care aduce „pacoste şi multe releË®. În esenţă, este vorba de teama de reflexia-strigoi şi că această reflexie-strigoi („dacă s-ar reflecta, ar fi strigoiulË®) ar putea ramâne în casă, etc... De aici a apărut necesitatea de a acoperi oglinzile cu o pânză când este un mort în casă, pentru ca spiritul defunctului să nu ramână „captiv în casăˮ („imagineË® eufemistică).

       Ne întoarcem la Lena. Femeia ne mai povesteşte cum o fată tânără s-a transformat în broscoi în urma unor farmece cerute chiar de fată însăşi de la o vrăjitoare. Iată ce ne-a istorisit:

       (…) mama mea mi-a povestit despre doi logodnici care au avut de înfruntat împotrivirea mamei băiatului. Fata s-a dus la o vrăjitoare care i-a făcut farmece. În fiecare seară, fata se transforma în broscoi şi se ducea acasă la logodnicul ei. Mama băiatului, deranjată de acea arătare orăcăitoare care-i tot stătea în cale, şi-a pus în plan să o ucidă, dar arătarea… greu de prins, până într-o zi când reuşi. Mama omorî broscoiul, dar în aceeaşi clipă muri şi băiatul (…).

      Este vorba aici de o structură narativă „evenimenÅ£ialăˮ pe care o întâlnim frecvent şi în folclorul italian: o vrăjitoare care se transformă într-un animal sau într-un obiect, care este lovit; vrăjitoarea devine vulnerabilă în partea „corespondentăˮ a corpului, acolo unde a primit lovitura. O poveste similară cu cea a Lenei, în care unul din personaje se transformă în broscoi, circulă şi în Garfagnana (Cogna), din Provincia Lucca: