Rikaste inimeste 30 harjumust. Heli Künnapas

Читать онлайн.
Название Rikaste inimeste 30 harjumust
Автор произведения Heli Künnapas
Жанр Руководства
Серия
Издательство Руководства
Год выпуска 0
isbn 9789949732180



Скачать книгу

      Väljaandja: Heli Kirjastus, 2019

       Toimetaja: Kaire Uusen Kujundaja: Egon Erkmann Esikaane foto: Ibrahim Asad Tagakaane foto: Triin Künnapas ISBN 978-9949-7321-7-3 ISBN 978-9949-7321-8-0 (epub)

      Eessõna

      Paar aastat tagasi sain aru, et finantsvaldkond on oluline teema, milles tuleb ennast harida. Me õpime ju kõike seda, millega tuleb elus hakkama saada, aga raha teemat enamasti välditakse, nagu oleks selles midagi halba. Mida vähem on inimesel raha, seda vähem soovib ta rahaga tegeleda. Ja selle tulemuseks on veel vähem raha.

      Lugemist olen alati oluliseks pidanud. Kirjaniku ja kirjastajana ei saakski ma muud väita, aga lugesin palju ka siis, kui veel ennast kirjanikuks ei pidanud. Raamatute kaudu on lihtne käia kohtades, kuhu sa kunagi ei satu, kogeda asju, mida muidu kunagi ei kogeks ning tutvuda inimestega, keda muidu ei kohtaks.

      Minu rahaline teadlikkus sai alguse ühest raamatust – täpsemalt eneseabiraamatust. Jah, julgen selle välja öelda. Ülimalt kurb on kuulda, kuidas eneseabiraamatuid halvustatakse. Ehkki miks peaks keegi halvustama seda, et inimene soovib iseendast paremaks saada? Edasi areneda? Ennast aidata? Kõigis valdkondades eelistan pigem ennetustööd, sest kui juba täitsa põhjas ja hädas oled, on hulga keerulisem välja ronida. Sellepärast mulle eneseabiraamatud meeldivadki.

      Ühes neist kogu eluringi terviklikkust käsitlevas raamatus oli mõte, et kui loed ühes valdkonnas 100 raamatut, siis oled selle teema tippspetsialistide seas. Lihtsalt seetõttu, et enamik inimesi ei loe ühel teemal mitut raamatut ning suur osa ei suuda kunagi 100 raamatut läbi lugeda.

      See mõte hakkas minus kuidagi ringlema ja nii otsustasin katsetada. Valisin valdkonnaks küllusliku elu ja veel otsesemalt – miljonäriks saamise. Hakkasin lugema raamatuid, mis on seotud rahalise käitumise, sissetulekute suurendamise, kogu oma elu korrastamise ja kõigi muude küllusega seotud teemadega. Lisaks vaatasin sel teemal kättesaadavaid tasuta videoid ja lugesin lisamaterjali internetist.

      Õpitud oskusi hakkasin järjest enda elus katsetama ning häid muudatusi sisse viima. Mõju on tuntav. Miljonär ma veel ei ole, kuid toimunud on mitmed positiivsed muudatused ning kogu mu elukvaliteet on hoopis teine kui varem. Olulise asjana olengi õppinud, et külluslik elu ei tähenda vaid rahasummat pangakontol, vaid kogu elu on terviklik. Veelgi olulisem on, et oma elus saame väga palju otsuseid ise teha... või tegemata jätta.

      Olles näinud, et lihtsate muudatustega on võimalik oma elu paremaks teha, soovin õpitut ka sinuga jagada. Oma saja raamatu lugemise projektiga olen umbes kahekümnenda raamatu juures, seega eesmärgini on minna veel küll. Juba kümnenda loetud raamatu juures aga ilmnes, et küllusliku eluni jõudmise põhilised nipid ja õpetused on sarnased.

      Sellesse lühikesse käsiraamatusse paningi kokku põhilised õpetused, mis raamatust raamatusse korduvad. Mitmed neist on väga lihtsad, kuid enamik meist pole teadvustanud, et sellistel harjumustel on seos jõukama elu loomisega. Mida teadlikumalt igaüks meist elab, seda parem ja terviklikum on kogu maailm meie ümber. Just seepärast soovin sinuga neid mõtteid jagada. Sa ei pea neist lihtsatest harjumustest ilma jääma lihtsalt seetõttu, et ei jõua-saataha mitukümmend raamatut läbi lugeda. Nüüd on rikaste inimeste 30 harjumust sinu jaoks ühes lühikeses käsiraamatus koos.

      Harjumustega on aga see keeruline asi, et neid peab praktiseerima. Ainult selle lühikese käsiraamatu läbilugemisest rikkaks saamiseks ei piisa, vaid pead tõesti otsustama, et soovid oma elu muuta ning edasi liikuda.

      Loodan, et selle kokkuvõtliku raamatu lugemine avab sinu jaoks tee ning jõuad üha uute ja huvitavamate raamatute ning õpetajateni!

      Mõnusat seiklust edukama elu poole!

      Heli Künnapas, Sinu kaasteeline sel põneval teekonnal

      Harjumused on kiirtee eduni

      Enamiku oma päevast tegutseme me harjumuste põhjal. Harjumused on alateadlik käitumine, alateadlik mõtlemine ning alateadlikult tehtud otsused. Oleme justkui autopiloodi peal. Selline kulgemine aitab ajul energiat säästa ning ennast sisseharjunud olukordades mitte raisata. Harjumuste muutmine on võimalik ainult siis, kui endale teadlikult tunnistame oma harjumusi ning sunnime teadlikult ennast neid muutma.

      Kui juurutame endasse head harjumused, on see kiirtee eduni. Kui sa aga pole veel edukaks saanud, siis tasub mõelda, kas su igapäevased harjumused on ikka edukust toetavad? Harjumuslikud valikud ja käitumised on need, millest sõltub, kas inimene saab edukaks või jääbki vaeseks.

      Harjumuste muutmine nõuab mugavustsoonist väljatulemist ja pingutamist, aga võit iseenda üle annab jällegi õnnetunde ning kontrolli oma elu üle.

      Enamiku harjumustest „saame“ oma vanematelt. Tihti me isegi ei märka seda, kuna need on saatnud meid kogu elu. Alles tänu mõnele kõrvaltvaatajale võime oma harjumusi märgata. See teadmine peaks kõik lapsevanemad ettevaatlikuks ja hoolsaks tegema. Harjumuste jätkumist põlvest põlve tõestab fakt, et esmalt järgitakse tegusid, mitte sõnu. Nii et ka oma lastele peame sõnumeid edasi andma oma käitumise, mitte vaid sõnadega.

      Vanematelt saadud harjumustest saavad lapsed vabaks alles täiskasvanuks saades. Uusi harjumusi kujundavad uus keskkond, uued inimesed ja olukorrad, eluaegne õppimine, aga ka mentorid.

      Kui sina pole kodust edukaks eluks vajalikke harjumusi kaasa saanud, siis tutvu rikaste inimeste harjumustega ning võta need oma igapäevaellu kaasa.

      1.

      Rikkad vastutavad oma elu ja tegevuse eest

      Vaesed inimesed süüdistavad kõiki teisi. Rikkad mõistavad, et saatus, hea õnn, Jumal ja muud kontrollimatud tegurid võivad kaasa aidata, kuid kõik algab inimesest endast. Kui inimene ise loteriipiletit ei osta, pole ka saatusel, heal õnnel ja Jumalal võimalik kuidagi kaasa aidata.

      Rikkad ei looda õnneloosile. Nad mõistavad, et inimese enda käitumisel ja tegudel on suur mõju edule. See tähendab, et kui ise tegutsed, on kõik võimalik. Ja kui ebaõnnestud, ei ole keegi teine süüdi. Loomulikult võib ebaõnnele leida väliseid põhjuseid, kuid sellest pole kasu. Ebaõnnestumise põhjuseid on vaja teada nii palju, et saaks teha järeldused, mida järgmisel korral paremini teha. Rikkad teavad, et isegi siis, kui mingi halb olukord polnud nende süü, siis olukorrast väljatulemine sõltub siiski vaid neist endist.

      Vaesed inimesed usuvad, et elu lihtsalt juhtub nendega, kulgeb mööda. Rikkad teavad, et nad loovad ise oma elu.

      Rikkad julgevad tunnistada oma vigu. Edu ei ole vigade vältimine, vaid vigadest õppimine ning oskus järgmisel korral targemini käituda. Vigade peitmine teeb need hullemaks. Vaid vigade tunnistamine ja parandamine aitab edule kaasa.

      Rikkad loovad ise oma õnne. Vaesed inimesed usuvad, et elu lihtsalt juhtub nendega, kulgeb mööda. Rikkad teavad, et nad loovad ise oma elu.

      Kui on siiski soov tegeleda õnnemängudega, siis tuleb selleks kasutada eelarvest meelelahutuseks eraldatud summat. Ning tõesti ainult seda. Kõrge riskitasemega õnnemängude raha ei saa tulla eelarveridadelt, mis on vajalikud enda või äri arendamiseks.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.