Asjad, mida iga taimetoitlane peaks teadma. Katherine McGuire

Читать онлайн.
Название Asjad, mida iga taimetoitlane peaks teadma
Автор произведения Katherine McGuire
Жанр Кулинария
Серия
Издательство Кулинария
Год выпуска 2017
isbn 9789985344217



Скачать книгу

veganeid kui ka taimetoitlasi ehk vegetaarlasi. See tuletati tärnikese abil, mida kasutatakse metamärgina internetiotsingutes.

      Veganlus ehk täistaimetoitlus – elustiil, mille puhul püütakse loobuda kõikidest loomset päritolu toodetest, olgu need toiduained või muud kaubad. See tähendab ei lihale, kalale, piimale, munadele, meele, villale, nahale, muskusele, rasvale, lanoliinile, loomadel katsetatud kosmeetikale, väljasõitudele lõbustusparkidesse, kus vangistatud loomi kasutatakse meelelahutuse eesmärgil, jne.

      Vegetaarlane ehk taimetoitlane – inimene, kes ei söö loomi: lehmi, kitsi, sigu, kanu, parte, koeri, kalu, inimesi ja kõike muud säärast. Põhjused ulatuvad keskkonnateadlikkusest isiklike terviseprobleemideni ning murest loomade heaolu pärast usuküsimusteni.

      Yuba – tuntakse ka tofunaha või oakohupiimalehena. Need valgurikkad krõbedad kuivatatud lehed on valmistatud sojapiima keetmisel sellele tekkivast kihist. Niisuta neid vees ning saad tulemuseks isuäratava ja hõrgu toiduaine, mida võib rulli keerata, praadida või hautada.

      . . . Ja üks asi, millega tasub ettevaatlik olla

      Gluteenivaba – toitudel, mis on „gluteenivabad”, ei ole mingit pistmist taimetoitlusega. Kuid mõnikord, kui te palute taimetoitlase menüüd, võib ette tulla, et teenindav personal hakkab teile rääkima hoopis gluteenivabadest roogadest. Olge selleks valmis. Andke neile viisakalt teada, mida te sööte ja mida mitte.

      Põhjused, miks end suurepäraselt tunda

      Loobudes lihatoitudest, ent süües midagi sama maitsvat, säästad sa elusid ja vett, vähendad kasvuhoonegaaside heitmeid ning hoiad oma südameveresoonkonna tervist. Selle raamatu lõppu jõudes leiad sa loodetavasti, et võidad palju rohkem kui see, millest loobud: uued söögivalikud, lemmikroad, mida sa varem proovinudki polnud, ja – miks mitte – ka kogukonda kuulumise tunne! Alljärgnevad faktid ja arvud peaksid sind aitama.

      Mida suurepärast teed sa loomade heaks

      Kui oled taimetoitlane ja elad Ameerika Ühendriikides, kui palju elusid sa siis säästad? Arvutused on erinevad, kuid pakuvad, et umbes 100 kuni 150 looma aastas. Andmeteadlane Harish Sethu on väitnud, et kui silmas pidada nii söömiseks tapetud loomi kui ka teraviljakasvatuse või kalanduse „kaasnähtudena” hukkunud loomi, siis aitab ühe inimese otsus hakata taimetoitlaseks säästa rohkem kui ühe looma päevas – s.o üle 350 looma aastas –, kellest vähemalt 25 on maismaaloomad, näiteks lehmad, sead, kitsed ja kanad.

      Millist kasu sa tood? USA Põllumajandusministeeriumi statistika kohaselt saadeti 2015. aastal ministeeriumi kontrolli all olevatesse tapamajadesse peaaegu 9 miljardit kana. 320-miljonilise rahvaarvuga USAs on see aastas rohkem kui 25 kana inimese kohta. Muid loomi käsitlevad arvud näitavad, et hukati peaaegu 29 miljonit lehma, 450 000 vasikat, 115 miljonit siga, 2 miljonit lammast ja talle, 230 miljonit kalkunit ja 28 miljonit parti.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

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