Циган. Пантелеймон Куліш

Читать онлайн.

Название Циган
Автор произведения Пантелеймон Куліш
Жанр Зарубежная классика
Серия
Издательство Зарубежная классика
Год выпуска 0
isbn



Скачать книгу

ЦИГАН

      Циган

(Уривок з казки)

      Був собі колись якийсь-то циган, та такий же то прогіркий п’яниця, що й не приведи господи! Чи є у його яка копійчина, так і несе її у шинок, чи яка жупанина — він і її туди ж пре!

      А жінка з дітьми, голі й босі, пропадають без хліба. Танцюють-танцюють халяндри, пішовши у Вороніж (бо вони стояли шатром біля Вороніжа), так що ж бо? Народ не дуже заглядується на їх танці, бо вже вони нікому не в дивовижу.

      А батько, я ж кажу, волочиться по шинках та п’є, та гайнує, та б’ється навкулачки з мужиками. Поб’ють йому усю пику, попідставляють окуляри, порозривають на ньому одежу, спакостять нінащо чоловіка; от тоді вже він і тягне до господи та й лежить під шатром, як той кабан у берлозі, поки йому одлигне там трохи на серці.

      Такий-то вдався собі навіжений циган!

      Отак раз пізно ішов він з шинку додому. Чи йшов він, чи рачки ліз, сього вам не скажу, бо вже давно смерклось, чути тільки було, що дуже кректав і спотикавсь, далі впав, здихнув разів зо два та й захріп на усе поле. На той час довелось їхати тим шляхом якомусь панові. Аж ось коні — хвить набік, аж трохи воза йому не перекинули.

      — Стій! Що там таке?

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

/9j/4AAQSkZJRgABAQEASABIAAD/2wBDAAMCAgMCAgMDAwMEAwMEBQgFBQQEBQoHBwYIDAoMDAsK CwsNDhIQDQ4RDgsLEBYQERMUFRUVDA8XGBYUGBIUFRT/2wBDAQMEBAUEBQkFBQkUDQsNFBQUFBQU FBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBT/wAARCAMeAjoDAREA AhEBAxEB/8QAHQAAAwEAAwEBAQAAAAAAAAAAAAECAwUGBwQICf/EAF4QAAIBAwIDBQUGBAIGBAkE EwECEQADIRIxBEFRBQYiYXEHEzKBkUKhscHR8AgjUuEU8RUWM2JyggkYJEMXNDY4U3Ois7QmVmNk dHWDkrJEVHaTlRklOYWUwsPS0//EABkBAQEBAQEBAAAAAAAAAAAAAAABAgMEBf/EAC8RAQACAgED AwMEAQUBAQEAAAABEQIxIQMSQRNRYRQycQQiM1JCI4GRsfA0weH/2gAMAwEAAhEDEQA/AP2gTBMi Z/cV5H0xJGc5zAPOgQEmJ0jqOtAM507STtJzQEAkLEmI9KBknUQW0g5igy1tPxT6DegRYEjwgjpG 1A58ILH0xQH2yABIME9aBgSQScjZqCSdIhQYGx60DPhOqJPXnQTddZAyDG4osEDrIg6sz91ATq08 vtRvRCIlzspXbNCCYx5k0FBgp/Wi0mCDqWQQNgaHwkuAAZIG9SZUMQWlisGNt6QEBqJAz6cqoRGQ QCo6nl61JgDBVkjlvvFKARoTlkT6/wBqaAWAAmZImetQZF/GrQRjbqfKgeZAJbOFzQKSGk5A5x86 CgNQBmDuQOdAEjmYG+mcEUGfvNL4iI23ooWVmQCpO42oiQzFJIicSeVAxJMA9SB1oG3gIjMxJFFT IM4IAoJKjVOnPlULIsSDpGlj8yRVRPwAAgYjfEUWrWRIYkidzIohMcGVE4Jo1VM4iYJiII6VKBLK PvANUsgqso0mCBgmhYcYg7z0kmoqWYScNp3nYVnYWsFQTmTnH7xWoBO2sgSZE/hSwGRqyJGd8UsL UWMqMkSRk/2qSJZyVUfCoySNxUCzBGnxbROaAdhoxt8JG8fOq